Een reis door de ongerepte natuur van Kirgizië… het is iets wat we iedereen warm aanbevelen! Omdat het massatoerisme Kirgizië momenteel nog links laat liggen is het er lekker rustig en kan je ongestoord het land ontdekken. Al brengt dit ook soms wat moeilijkheden met zich mee. Zo is er nog niet veel informatie te vinden over het land en is de infrastructuur nog niet helemaal ingericht voor toeristen, al is dit reeds sterk aan het veranderen. In dit artikel lijsten we een aantal zaken op waar je rekening mee dient te houden als je naar Kirgizië reist.
De beste reistijd
Zoals de meeste landen kent ook Kirgizië een hoog-, laag en tussenseizoen voor reizigers. De meeste mensen ontdekken Kirgizië tijdens de zomermaanden (juli – augustus). Deze maanden zijn ideaal om te hiken in de natuur: de dagen zijn langer en alle faciliteiten zijn geopend (denk aan yurts, reisbureaus, helicopterverbindingen, base camps,…).
Het laagseizoen is vanaf oktober tot maart, vanwege de strenge winters. De meeste accommodaties zijn dan gesloten en bijna alle wandelpaden onbereikbaar. Deze periode is wel ideaal voor liefhebbers van wintersport: Kirgizië is een prima ski-bestemming! Als tussenseizoen resten er dan enkel nog de maanden mei, juni en september. Zelf trokken we er tijdens de maand september naartoe en vonden dit een ideale reisperiode. Hou er wel rekening mee dat er eind september al wat sneeuw kan liggen in de bergen. Dit kan problemen opleveren wanneer je bijvoorbeeld de hike naar ‘Ala Kul’ wil maken, of bergen boven de 4000m wil beklimmen.
Veiligheid
Voor ons vertrek werden we vaak geconfronteerd met de opmerking dat Kirgizië niet veilig zou zijn. Onze familie was bang dat ons iets zou overkomen en ook online lazen we soms dat je er best steeds op je hoede bent. Hier hebben we helemaal niets van gemerkt! Integendeel zelfs, nog bijna nergens voelden we ons zo veilig als in Kirgizië. De mensen zijn er super vriendelijk en behulpzaam, de criminaliteit ligt laag en zelfs in de hoofdstad Bishkek kan je probleemloos na zonsondergang rondlopen. Hier kan je wel te maken krijgen met pickpockets, maar deze vind je overal ter wereld. Helemaal geen reden tot paniek dus. Geniet van de gastvrijheid in dit land!
Taal
Omdat het toerisme in Kirgizië nog maar in zijn kinderschoenen staat spreken de meeste mensen amper Engels. De lokale bevolking spreekt enkel Russisch en Kirgizisch. Om het jezelf wat makkelijker te maken leer je best al enkele standaard woordjes vooraf. Zo win je het vertrouwen van de bevolking en is communiceren een pak gemakkelijker! Hieronder lijsten we een paar handige Russische uitspraken op. Voor het gemak schrijven we alles fonetisch neer.
- Goeiemorgen – Dobraye Ootro
- Slaapwel – Dobroy Nochi
- Hallo – Zdrastvooytje
- Hey – Privyet
- Bedankt – Spasiba
- Alstublieft: Pasalsjta
- Hoe heet je? – Kak vas zavoot?
- Mijn naam is… – Meenya zavoot…
- Sorry – Eezveeneetje
- Vaarwel – Da Sveedanya
- Doei – Paka
Betalen
De valuta in Kirgizië is de Kirgizische Som. €1 is 77 Som en 1 Som is €0,1. Grote hotels en hostels aanvaarden al creditcard, maar op de meeste plekken zal je toch cash moeten betalen. Probeer een zo groot mogelijk bedrag af te halen, want er zijn niet overal bankautomaten te vinden en als je er dan eentje vindt blijkt die vaak nog eens niet te werken. Indien mogelijk kies je best voor zo klein mogelijke briefjes. Veel winkels kunnen namelijk geen wisselgeld teruggeven als je met grote biljetten betaalt.
Budget
Reizen door Kirgizië is spotgoedkoop. In dit artikel beschreven we stap voor stap wat zo’n reis kost.
Transport
Wij huurden een eigen wagen, maar ook met het openbaar vervoer is rondreizen in Kirgizië goed te doen. Heel goed zelfs! Er zijn bussen en taxi’s, maar de beste en goedkoopste manier zijn de ‘Marshrutka’s’. Dit zijn minibusjes die overal rondrijden. Ze hebben geen officiële stopplaatsen dus je kan ze gewoon tegenhouden langs de baan. Meestal vertrekken ze pas wanneer de bus volledig vol zit, maar als je wat extra betaalt is het ook mogelijk om vroeger te vertrekken.
Kraantjeswater
In hoofdstad Bishkek is kraantjeswater soms wel drinkbaar, maar het veiligste is om overal flessenwater te gebruiken. Niet optimaal wat je ecologische voetafdruk betreft, maar zo voorkom je ziektes! Wanneer je door de bergen wandelt is het rivierwater wel zeker drinkbaar, vul dus gerust je drinkbus of gebruik bergwater om te koken. Let er wel op dat het om snelstromend water gaat waar niet teveel dieren in de buurt zijn.
Gerechten die je moet proeven
Kirgizië kent een verrassend lekkere keuken. Hieronder lijsten we een paar gerechten op die je zeker eens moet proeven!
- Laghman: vlees, groenten en noodles in een bouillon. Er zijn honderden variëteiten, probeer zeker eens de ‘Boso Laghman’ (fried noodles).
- Manti: Dumplings gevuld met vlees en ui. Je kan ook vegetarische opties vinden met pompoen of aardappel.
- Pilaf/Plov: gebakken rijst met groenten (en vlees)
- Kumis: gefermenteerde paardenmelk. Dit is de traditionele drank in Kirgizië, het wordt op elke straathoek verkocht. In onze opinie niet te drinken, maar je moet het wel eens geprobeerd hebben!
- Broden: we zijn vergeten hoe ze heten, maar een populair ‘gerecht’ in Kirgizië zijn de ronde ‘gevlochten’ broden. Deze zijn vaak versierd met tekeningen en zijn verrukkelijk!
Toiletten
Naar het toilet gaan in Kirgizië kan een hele uitdaging zijn. De meeste toiletten zijn een houten hokje met een gat in de grond. De geur is niet zo aangenaam en je brengt best je eigen wc-papier mee. In de steden zijn er wel al ho(s)tels te vinden met een ‘westerse’ wc. Een ware verademing wanneer je al een aantal dagen in de natuur je ‘boodschap’ mag doen!
Overnachtingen
De goedkoopste optie is kamperen. Omdat Kirgizië een nomadencultuur kent is wildkamperen bijna overal toegestaan. Een andere populaire optie zijn de yurts. Deze zijn meestal wel seizoensgebonden en zijn bijna enkel in de zomermaanden te vinden. In de steden zijn ook ho(s)tels en zelfs Airbnb’s beschikbaar. Doordat het toerisme nog niet in volle bloei is kan je deze vaak de dag zelf nog boeken. Zo kan je je planning per dag aanpassen en ben je nergens aan gebonden. Lekker handig!
15 reacties
Hoe, waarvandaan zijn jullie naar en van Kirchizie gereisd?
Dag Johan! Wij zijn met het vliegtuig vanaf Brussel naar Bisjkek gereisd. Dit was met een tussenstop in Istanbul. Groetjes Febe
Wat een super toffe blog hebben jullie geschreven van jullie avonturen in Centraal Azië! Qua overnachtingen vroeg ik mij af: Als je een nacht niet wil wild kamperen; hoe vind je dan een eventuele Yurt aan het einde van de dag? En hoe weet je of deze voor toeristen bestemd zijn of dat nomaden families hier zelf in leven? Bedankt voor jullie informatieve tips & tricks 🙂
Heyhey! Wij waren in Kirgizië na het hoogseizoen, waardoor er geen yurts meer waren. Die zijn er vooral in de zomer. We hebben er dus geen ervaring mee, sorry! Maar iedereen is super behulpzaam, dus ik neem aan dat wanneer je gewoon even rondvraagt, ze je wel in de goeie richting wijzen.
Hey! Heel erg bedankt voor alle super interesant artikelen op jullie blog! We gaan in September naar Kirgizië en we willen een van of 4×4 huren. Hebben jullie advies over hoe we dit het beste kunnen doen of hebben jullie betrouwbare agentschappen ? Alvast Bedankt!
Hey! In ons artikel over de reiskosten in Kirgizië vind je onder ’transport’ de firma waar wij een UAZ buhkanka huurden (4×4). Ze hebben volgens mij enkel een instagramaccount en geen website, dus je stuurt ze best even een berichtje. Dit is wel een busje, ik weet niet of ze gewoon ook wagens verhuren. Je kan het altijd eens navragen. We waren wel echt tevreden! 🙂 Met andere verhuurbedrijven in Kirgizië hebben we helaas geen ervaring. Succes met de zoektocht!
Nuttige en kwalitatieve informatie van jullie gekregen. Bedankt.
Wij vertrekken naar Turkmenistan en Oesbekisten in september.
Welke vaccinaties hebben kunnen jullie aanraden?
Vaccinaties vraag je best altijd even aan je huisarts, want dat is niet voor iedereen gelijk. Zo ben je 100% zeker. 🙂
Wij gaan in juli naar Kirgizië & hebben hetzelfde busje gehuurd.
Hoe deden jullie het om GPS en internetverbinding te hebben? een lokale simkaart kopen? Voor het busje: zijn er gemakkelijk genoeg tankstations te vinden?
Hoe verwoorden jullie alles? Had je echt al veel op voorhand de taal bestudeerd?
Alvast bedankt!
Kaarten offline downloaden via Google Maps en inderdaad een lokaal simkaartje kopen.
Ik herinner me niet dat we ooit in de problemen kwamen om te tanken dus dat zit normaal wel goed.
Wij hebben de taal niet geleerd vooraf. Gewoon met handen en voeten uitleggen. Het lukt altijd wel 😉
Hoi! Bedankt voor de informatie die jullie geven 🙂 wij gaan in september naar Kyrgizië! Nu heb ik alleen pas van iemand gehoord dat ze er soms slecht met dieren omgaan (voor onze westerse maatstaven). Wat is jullie ervaring hiermee? Want dan zou ik me daar graag mentaal op voorbereiden.
Hi Rianne! Het is al eventjes geleden dat wij naar Kirgizië reisden, maar ik herinner me niet per se dat we daar dieronterende taferelen gezien hebben. Herinner me vooral dat dieren daar heel vrij leven zonder dat ze achter omheining zitten, dus je komt ze al heel snel tegen op straat. Ook vaak hondjes en katjes bij de ho(s)tels die gewoon overal vrij rondlopen. Ik zou me er dus niet te druk in maken!
Ah, fijn om te horen! Dankjewel 🙂
Hoi! Kan je wat meer vertellen over de taalbarriere? Hadden jullie iemand mee die Russisch of Kirgizisch spreekt? Of komt het regelmatig voor dat je een Engelssprekend persoon tegenkomt? En is het wel makkelijker communiceren met mensen die in de toerismebranche werken?
Hi! Wij reizen altijd zelfstandig, dus hadden geen tolk mee. Engels wordt er ook niet echt gesproken, ook niet in de toeristensector. Maar met handen en voeten en een grote portie vriendelijkheid kom je echt al een heel eind! Wij hebben de taalbarrière eigenlijk nooit als een limitering ervaren. 🙂 Het helpt wel om heel basic woordjes Russisch vanbuiten te leren (dankjewel, alsjeblieft, goeiedag).