Nu niet-essentieel reizen verboden is gaan alle reisplannen voorlopig jammer genoeg weer even in de koelkast. Ook onze plannen vallen in het water en dat is helemaal niet leuk. Gelukkig is dromen niet verboden! Even rondsnuisteren op Pinterest, Instagram en wat reisblogs en je ziet jezelf al weer onder een palmboom zitten met een dikke kokosnoot-cocktail in je hand. Voor wie wil wegdromen zonder al te veel inspanning hebben we hier 10 reisfilms verzameld waarmee je dit weekend vanuit je sofa de wereld kan ontdekken, gezellig onder een dekentje. Als we dan eindelijk terug mogen vertrekken is het kiezen van een bestemming misschien weer een tikkeltje makkelijker (of net moeilijker, oeps). De films staan in willekeurige volgorde, gewoon popcorn pakken en kiezen!
Into the Wild
Deze film uit 2007 mag ondertussen reeds als ‘klassieker’ bestempeld worden. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless, omschreven in het gelijknamige boek van Jon Krakauer. Nadat hij afstudeert aan de universiteit beslist Christopher om al zijn bezittingen achter te laten en te liften naar Alaska om daar onafhankelijk in de natuur te overleven. Hij voelt zich namelijk helemaal niet thuis in de prestatiegerichte en materialistische samenleving. Onderweg houdt hij een dagboek bij waarin hij verslag brengt van zijn ontmoetingen onderweg.
Wie houdt van avontuurlijke reizen en het onbekende zal zich herkennen in Christophers zoektocht. Daarbovenop blijft Alaska wondermooi, hoe je het ook in beeld brengt. De soundtrack, volledig van de hand van Eddy Vedder (Pearl Jam), is ook om duimen en vingers bij af te likken.
The Bucket List
Ook in The Bucket List vind je een gewichtig onderwerp terug, al wordt het op een heel erg luchtige manier gebracht. Twee terminaal zieke mannen besluiten om niet zomaar te zitten wachten op hun einde en ontsnappen uit het ziekenhuis. Het plan is om samen nog alles uit hun laatste dagen te persen en hun ‘bucket list’ af te werken voor ze sterven. Ze reizen de hele wereld rond en bezoeken onder andere de piramides van Egypte, de Chinese Muur, de wildernis van Tanzania en de Taj Mahal in India. Een hartverwarmend einde, en vooral een warme oproep om niet teveel uit te stellen in het leven; je weet nooit wanneer het te laat is. Of wanneer er een pandemie uitbreekt…
A Life On Our Planet
Op 93-jarige leeftijd kan BBC-coryfee Sir David Attenborough terugblikken op 70 jaar natuurdocumentaires waarbij hij alle continenten op aarde heeft bezocht. A Life On Our Planet is zijn getuigenis waarin hij stilstaat bij de verwoesting en veranderingen van de natuur die hij voor zijn ogen heeft zien plaatsvinden tijdens zijn vele reizen. De documentaire doet ons stilstaan bij de impact die de mens de afgelopen decennia heeft gehad op de biodiversiteit. Ook deelt hij zijn visie over een toekomst waarin we samenwerken met de natuur om duurzame oplossingen te creëren die zowel de mens als onze planeet vooruit helpen. Een echte aanrader, waarvan iedereen hem toch minstens één keer in zijn leven moet gezien hebben.
Planet Earth I, II & Our Planet
Oké, we geven het toe: we zijn enorm grote fans van David Attenborough. Planet Earth I, II en Our Planet zijn alle drie van dezelfde makers en ingesproken door David Attenborough. Our Planet is een achtdelige natuurdocumentaire uit 2019 en focust op diversiteit aan habitats over de hele wereld, van de afgelegen Arctische wildernis en de mysterieuze diepe oceanen tot aan de uitgestrekte landschappen van Afrika en diverse oerwouden van Zuid-Amerika. Bij Planet Earth I (2006, elfdelig) en Planet Earth II (2016, zesdelig) wordt zowel gefocust op afgelegen eilanden, zeldzame diersoorten, alsook op steden en mensen. We kunnen deze documentaires alleen maar warm aanbevelen.
Krijg je maar geen genoeg? Dan zijn Blue Planet I, II, Frozen Planet en Human Planet ook meer dan de moeite waard
Diarios de Motocicleta (The Motorcycle Diaries)
Deze film gaat eigenlijk over het leven van Che Guevara, gekend van de Cubaanse communistische revolutie, waarbij hij met een motor een roadtrip maakt doorheen Zuid-Amerika. Tijdens zijn reis leert Che Guevara meer over de identiteit en de armoede van Latijns-Amerika en daarmee ook veel over zichzelf: door het zien van de toestand waarin de armen leven begint hij zich te vormen tot de vrijheidsstrijder die hij later geworden is. De beelden van onder andere Peru en Argentinië zijn om bij weg te dromen.
Tracks
Vergezeld door alleen haar trouwe hond en vier kamelen trekt de Australische Robyn solo door de woestijn van Alice Springs naar de Indische Oceaan op zoek naar eenzaamheid. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af in de jaren ‘70. In deze periode was het nog niet zo vanzelfsprekend om als vrouw zo’n solotrip te maken. Daarenboven liggen gevaren zoals uitdroging en wilde dieren steeds op de loer in Australië.
Wild
Wild kun je een beetje vergelijken met Tracks. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarbij een vrouw ervoor kiest om in haar eentje een enorme afstand te voet af te leggen. Deze keer gaat het om de Amerikaanse Cheryl Strayed die maar liefst 1100 miles (ongeveer 1770 kilometer) over de Pacific Crest Trail vanaf de Mojave Desert in Californië tot de Bridge of the Gods op de grens van Oregon en Washington loopt. Ook zij komt de nodige tegenslagen tegen en je kan je maar best voorbereiden op een erg emotionele film.
Everest
We beginnen een patroon te ontdekken: ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ondanks waarschuwingen over een grote storm die voorspeld is, gaan twee teams op klimexpeditie naar de top van de Mount Everest. Het ene team staat onder leiding van gids Rob Hall, het andere team wordt geleid door Scott Fischer. Journalist Jon Krakauer gaat mee om verslag uit te brengen van de klim. De bergbeklimmers krijgen te maken met de meest barre weersomstandigheden wanneer hun levenslange obsessie om de top van de Everest te bereiken verandert in een adembenemende strijd om te overleven.
The Beach
Van de bergen naar de zee, van de Everest naar ‘the beach’! Richard is een jonge Amerikaan die op reis gaat naar Thailand. Hij heeft zin in avontuur, maar lijkt daar niet meer kans op te maken dan elke andere toerist. In de hotelkamer naast hem zitten twee jonge Franse toeristen, Etienne en diens vriendin Françoise. Aan de andere zijde woont de bizarre Daffy die beweert dat hij het paradijs op aarde heeft ontdekt. Het perfecte strand, ingesloten door steile kliffen en onbereikbaar voor de gewone toeristen. Het is voor hen zelfs verboden terrein. Richard is meteen geïntrigeerd, hij heeft de VS immers verlaten voor een zoektocht naar de ultieme schoonheid, spanning én gevaar. Wanneer Danny diezelfde nacht zelfmoord pleegt laat hij de kaart met de beschrijving naar “The Beach” na aan Richard. Samen met het Franse koppel Françoise en Etienne gaat Richard het ultieme avontuur aan. Tijdens hun tocht moeten ze alle drie hun grenzen verleggen en het grote gevaar trotseren. Een klassieker binnen de reisfilms!
Free Solo
En terug naar de bergen! Free Solo is een documentaire uit 2018 van regisseurs Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin. Op 3 juni 2017 klom Alex Honnold als eerste in een vrije klim (zonder touwen of andere hulpmiddelen dus) op zijn eentje in 3 uur en 57 minuten naar de top van El Capitan, een 900 meter hoge granieten bergwand in het Yosemite National Park, Californië. El Capitan is onder klimmers berucht om zijn zeer moeilijke klimroutes, zelfs met touwen. Bereid je voor op adembenemende spanning elke keer de camera Honnold tijdens de klim van bovenaf in beeld brengt en de onmetelijke diepte achter hem gaapt. Honderd minuten op het puntje van je sofa! Bovendien wordt in deze documentaire Yosemite National Park heel mooi in beeld gebracht, waardoor je direct richting Zuidwest-Amerika wil trekken!
Grote fan? Ook ‘the Dawn Wall’ met Tommy Caldwell is een geweldig goeie documentaire.
Het is jammer genoeg nog een eindje wachten voor we terug het vliegtuig, de camper of een boot in kunnen stappen, maar met deze films wordt dat wachten gelukkig een tikkeltje draaglijker! Heb je zelf een favoriete reisfilm die niet in dit lijstje staat? Laat het ons zeker weten in de comments!