Reizen door Peru is één en al avontuur. Van de majestueuze Andes en de ongelofelijke Inca-ruïnes tot meer dan honderd vulkanen en de grootste zandduin ter wereld. Je vindt het er allemaal! Peru is relatief makkelijk bereisbaar en is dan ook een favoriet onder backpackers. Toch zijn er enkele zaken die je moet weten om met een gerust hart te kunnen vertrekken. Hieronder geven we 8 tips mee die jouw reis door Peru een pak vlotter en aangenamer zullen maken!
Visum
Geen (max. 90 dagen)
Vaccins
Aanbevolen: Gele koorts, Hepatitis A, Polio, TDK
Hoofdstad
Lima
Politieke onrust: Is Peru wel veilig?
Recent is er heel wat politieke onrust in Peru vanwege de afzetting van de democratisch verkozen premier, met grootschalige betogingen in bepaalde regio’s tot gevolg. De enige manier waarop de bevolking haar ontevredenheid duidelijk kan maken aan de overheid is helaas vaak door het toerisme plat te leggen. Hierbij wordt het quasi nooit onveilig voor de toeristen zelf, maar als het trein-, bus- en vliegverkeer wordt platgelegd om de regering in haar portefeuille te raken ben je als toerist helaas wel de pineut. Via de website van de FOD Buitenlandse Zaken kan je het officiële Belgische reisadvies voor Peru terugvinden.
Opinie: volgens ons kan je nog steeds perfect naar Peru reizen, al is er momenteel dus een risico dat je je niet aan een strakke planning zal kunnen houden bij geval van stakingen. Voor mensen die veel tijd hebben in Peru, of zonder einddatum reizen, is er eigenlijk geen probleem, zolang je bij eventuele protesten uit de buurt blijft. Mensen die echter in twee weken alle highlights willen meepikken moeten zich goed informeren over de huidige situatie en er rekening mee houden dat er voorlopig steeds iets kan voorvallen.
Moet ik Spaans spreken?
Zoals bijna overal in Zuid-Amerika spreekt de overgrote meerderheid van de mensen in Peru Spaans, naast oorspronkelijke talen zoals het Quechua. In vergelijking met pakweg Colombia kennen heel wat Peruanen wel wat Engels, maar dat blijft toch eerder beperkt. Het kan dus zeker helpen om vooraf al wat Spaans in te oefenen. Geen paniek! De gemiddelde ‘Juan met de pet’ is altijd gemotiveerd om alles desnoods met handen en voeten uit te leggen. Je kan de taal ook altijd downloaden via Google Translate op je GSM en je vrije tijd besteden aan enkele lessen op Duolingo. Ook lokale (spoed)cursussen Spaans voor toeristen zijn erg populair en worden vaak in hostels georganiseerd. Wees gerust, ‘¡Dos cervezas, por favor!’ ken je al, en tegen het einde van je reis spreek je waarschijnlijk al een aardig woordje Spaans. ¡Que bueno! Om je op weg te helpen geven we hieronder enkele handige Spaanse woorden mee:
- Hallo – Hola.
- Goeiedag – Buenos días. (Of gewoon ‘buenas’ om nog meer als een local te klinken)
- Goeiemiddag – Buenas tardes.
- Goeieavond – Buenas noches.
- Danku – Gracias.
- Alsjeblieft – Por favor.
- Graag gedaan – Gusto/gusta.
- Ik – Yo.
- Met/zonder – Con/sin.
- Hoeveel kost het? – ¿Cuánto cuesta?
Een simkaart kopen in Peru
Om vlot te reizen kopen we steeds een lokale simkaart. Zo vinden we altijd onze weg of kunnen we handige informatie opzoeken wanneer we niet in ons hotel zijn. In Peru kozen we voor Claro en kochten voor €14,5 een simkaart met 30GB aan mobiel internet. Daarvoor kochten we een maandelijks abonnement aan, maar vroegen de verkoper om het abonnement na 1 maand op te zeggen. Ook betaalden we cash, zodat er de volgende maand zeker geen nieuw bedrag van onze rekening kon worden afgeschreven. Naast Claro zou ook Movistar een goede netwerkdekking bieden.
Koop nooit je simkaart in de luchthaven van Lima, hier vragen ze letterlijk het driedubbele van de prijs. Gebruik de wifi van de luchthaven om een Uber naar je hotel te regelen en zoek, eenmaal ingecheckt, het dichtste Claro of Movistar filiaal in de buurt.
Welke valuta gebruiken ze in Peru?
In Peru betaal je met de Peruaanse ‘sol’, en net als in de meeste landen van Zuid-Amerika is cash hier koning. Zorg dus dat je altijd voldoende cash op zak hebt, zeker wanneer je naar kleinere dorpen als pakweg Huacachina of Cabanaconde reist, want hier zijn geen bankautomaten te vinden (in Huacachina kan je er eentje vinden, maar er is quasi nooit cash voorradig). Bij de meeste banken betaal je extra kosten om geld af te halen, maar bij BCP is geld afhalen volledig gratis. Vaak kan je slechts een beperkt bedrag afhalen (bv. 400 soles), maar meestal kan je dat bedrag meerdere malen na elkaar opnemen.
Hoogteziekte
Peru is een bergland, heel wat van de mooiste plekken bevinden zich dan ook boven de 2500 meter. Niet zomaar een getal, want vanaf 2500 meter hoogte heb je dus kans op hoogteziekte. Hoogteziekte is een verzamelnaam voor klachten die (heel) plots kunnen optreden wanneer je wordt blootgesteld aan zuurstofarme lucht op grote hoogte. Meestal krijg je hoofdpijn, ben je heel moe, duizelig, misselijk en moet je overgeven.
De kans op hoogteziekte is kleiner als je traag stijgt en voldoende tijd neemt om te acclimatiseren. Zo reizen de meeste mensen van Lima naar Cusco en niet omgekeerd, omdat je dan geleidelijk aan omhoog gaat. Een absolute must is dat echter niet, zelf deden we de route omgekeerd en dat verliep ook prima! Doe het vooral rustig aan en plan geen zware inspanningen tijdens de eerste dagen van je verblijf op hoge hoogte. Je kan ook altijd coca thee, -snoepjes en -bladeren kopen, de Inca-remedie tegen hoogteziekte!
De cocabladeren rol je op, waarna je ze in je mond stopt en er even lichtjes op kauwt tot ze een propje vormen. Vervolgens steek je de prop tussen je kaak en je tanden, waarbij de actieve stoffen langzaam worden opgenomen via je tandvlees. Met daarbij dus een minuscule hoeveelheid cocaïne, met het effect van een gemiddeld espresso koffietje.
Lange afstanden
Peru is groot! Een bergachtig land van maar liefst meer dan 40x de oppervlakte van België, dus hou er rekening mee dat je heel wat tijd op de bus zal spenderen. Vaak zaten wij minstens 8 uur op de bus om van de ene plek naar de andere te reizen en maakten we gebruik van een binnenlandse vlucht. Heb je slechts enkele dagen om Peru te verkennen? Hou het dan bij één bepaalde regio. Wil je onze volledige reisroute door Peru afleggen, dan reken je best op minstens 3,5 weken. Gelukkig zijn de bussen heel comfortabel en zie je zo ook heel wat van het prachtige landschap! Vlotte slapers kunnen ook altijd een nachtbus nemen en zo tijd en hotelkosten uitsparen!
Lokale keuken
De Peruaanse keuken is enorm divers en gaat van stevige bergkost tot verfijnde zeevruchtenschotels. Bereid je bovendien voor op honderdeneen verschillende soorten maïs, die in zowat elk gerecht (of drankje) verwerkt zitten! Er zijn heel wat lokale gerechten die je zeker niet mag missen:
- Ceviche: rauwe zeebaars gemarineerd in limoensap, ui, koriander, zout en hete pepers.
- Lomo Saltado: een stoofpotje van rundsvlees met soja, ui, tomaat, ‘aji’-pepers geserveerd met rijst en frietjes.
- Cuy: Voor durvers: cavia aan ‘t spit, vooral populair in de streek rond Cusco.
- Causa: aardappelpuree met limoen, tonijn, zalm of kip in mayonaise, avocado, hardgekookte eieren en olijven. Klinkt misschien wat vreemd, maar het is echt super lekker!
- Rocoto Relleno: rode aji-peper gevuld met rundergehakt, ui, knoflook, olijven, rozijnen, kruiden en specerijen. Daarna gegarneerd met kaas en gebakken in een ei-melksaus. Wel even waarschuwen: het is best pittig! Specialiteit uit Arequipa, gekend voor z’n pikante keuken.
- Pollo a la Brasa: kip aan ‘t spit.
- Choritos a la chalaca: mosselen in limoensap met ui, tomaat en mais.
- Arroz Con Mariscos: rijst met zeevruchten.
- Chicharron: gebakken buikspek.
- Cancha: geroosterde maïs, vaak op tafel als aperitiefhapje.
- Queso Helado: een dessert gebaseerd op gecondenseerde melk.
- Chicha Morada: een limonade gemaakt van paarse mais (verslavend lekker!).
- Chicha de Jora: de alcoholische versie van chicha morada
- Inca Kola: populaire frisdrank: een suikerbom met een radioactieve gele kleur, maar moet je absoluut eens proberen!
- Cocathee: thee van cocabladeren
- Pisco Sour: een alcoholische drank op basis van Pisco met vers limoensap, siroop, bitters en eiwit.
- Chilcano: een cocktail op basis van Pisco met limoen, peper en gemberbier.
Boek je ticket en trein voor Machu Picchu ver op voorhand
Machu Picchu moet wel één van de meest beroemde bezienswaardigheden ter wereld zijn. Het is dan ook niet verrassend dat de toegangskaartjes voor deze populaire Inca-ruïnes reeds lang vooraf uitverkocht zijn. Er zijn immers slechts een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten, en ook de trein en trektochten ernaartoe moet je maanden op voorhand vastleggen. Hier lees je alles wat je moet weten voor een bezoek aan Machu Picchu.
Neem laagjes mee!
Peru kent maar liefst 90 verschillende microklimaten en het is heel belangrijk dat je daar op voorbereid bent. Aan de kust kan het een warme 30 graden zijn, terwijl er in de bergen nog sneeuw ligt en de temperatuur ‘s nachts onder het nulpunt zakt. Neem dus zeker voldoende laagjes mee! Een warme fleece trui, regenjas, muts, sjaal en handschoenen zijn zeker geen overbodige luxe. Daarnaast zijn luchtige kleedjes of een korte broek en sandalen ook handig. Je ziet dus, wees op alles voorbereid.
Peru is op zoveel vlakken een droombestemming dat het eigenlijk een land is waar zo goed als iedereen aan z’n trekken kan komen. Natuurliefhebbers zullen hun ogen uitkijken, want de berglandschappen hier kunnen zich probleemloos meten met de Himalayas én bevatten lama’s en alpaca’s! Cultuurmensen kunnen zich laven aan de onovertroffen pracht van de Inca-beschaving, foodies zullen tijd en eetlust te kort komen om alle specialiteiten uit te proberen, en zonnekloppers vinden er een ellenlange kustlijn terug, met het jaarrond surfbare golven! Bovendien ook een absoluut betaalbare bestemming, dus… ¡Vamos!