De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag, en een koersfiets in de garage. Dit paradepaardje wordt de hele week goed verzorgd op stal gehouden, en slechts op zondagochtend eventjes buiten gelaten, in een straal van 100 kilometer rond de kerktoren. Stipt om twaalf uur ‘s middags wordt er steevast huiswaarts gekeerd, want dan staan er namelijk patatjes te wachten! Maar het moment waarop je ontdekt dat diezelfde fiets je echt overal waar je maar wil naartoe kan brengen, gaat er een nieuwe wereld voor je open! Welkom in de wondere wereld van het bikepacken!
Wat is bikepacken?
Eigenlijk is het simpel: van zodra je met je fiets thuis vertrekt maar ‘s avonds ergens anders gaat slapen, en je daarbij enkele spullen meeneemt, ben je aan het bikepacken! Concreet gaat het over fietsreizen dus, maar dat kan vele vormen aannemen. Start je thuis of reis je eerst per auto, boot of vliegtuig naar een startpunt? Reis je volledig zelfstandig met kampeer- en kookmateriaal, of verblijf je liever in ho(s)tels of bij locals, en eet je liever op restaurant? Alles is mogelijk, dus kies lekker zelf wat je ‘t leukste vindt! Gewoon wat uitproberen en je komt er snel genoeg achter.
Wat heb je nodig?
Fiets & fietsgear
Om met de fiets op reis te trekken is je fiets logischerwijze nogal essentieel. Een veelgestelde vraag bij aspirant-bikepackers is: ‘Welke fiets heb je daarvoor nodig’? Het antwoord op die vraag hangt heel hard af van je plannen.
In feite kan je met zowat elke fiets op pad. Heb je dus thuis een goede stadsfiets, mountainbike, elektrische fiets of koersfiets? Allemaal perfect, zolang die maar goed afgesteld en onderhouden is, en je gewoon bent om ermee te fietsen. Voor elk type fiets zijn er specifieke bagagedragers of fietstassen te koop, en als je van plan bent om erg licht te gaan reizen kan zelfs een rugzakje al voldoende zijn.
Maar terug naar het plannen: hoe veeleisender je reisplan, hoe meer je van je fiets zal verwachten. Stel jezelf bij het plannen de volgende vragen:
- hoeveel kilometer denk ik elke dag te fietsen, en hoeveel dagen ben ik onderweg?
- welk terrein kan ik verwachten (off-road of asfalt, vooral vlak of veel klimmen)?
- Welk weer wordt er voorspeld?
- ga ik zelf koken en/of kamperen?
Afhankelijk van het antwoord op deze vragen zal je meer of minder bagage meenemen, en spelen de technische capaciteiten van je fiets ook een rol. Veel klimwerk vraagt om kleine versnellingen, off-road om bredere banden en vering, en veel bagage om veel bagagedragers. Deze vereisten zullen duidelijk maken wat voor fiets het meest geschikt zal zijn voor je avontuur.
Ben je toch op zoek naar een nieuwe fiets, specifiek voor het bikepacken? De klassieke tour- of trekkingfiets is dan een geschikte kandidaat, want deze is steeds voorzien van veel montagepunten voor bagagedragers, en vaak ook uitgerust met kleine versnellingen. Bovendien biedt dit type fiets meestal ook een heel comfortabele houding aan de fietser, iets waar je na vele honderden kilometers erg dankbaar voor zal zijn! Ook de populaire gravel fiets is perfect voor het bikepacken, want deze heeft zo’n beetje het beste van alle types fietsen bijeen. Zo gaat het vaak om sportieve koersfiets-frames, maar met een iets comfortabelere houding, veel montagepunten, mountainbike-versnellingen, en brede banden. Een beetje een alleskunner dus: je kan er de weg mee op, het veld in of de bergen omhoog!
Naast de fiets zelf is het ook belangrijk om een setje bandenlichters, een pomp, en minstens één reserve binnenbandje mee te nemen. Van zodra je meer dan een drietal dagen fietst is ook een koersbroek met zeemvel een absolute must. En last but not least: always wear a helmet. Gewoon doen!
Opbergtassen
Naast de fiets zelf is dit een tweede belangrijke vereiste voor een bike packing trip: opbergruimte! Een gouden tip bij het bike packen is om zonder rugzak te fietsen en al je materiaal in fietstassen weg te steken. Het maakt het fietsen gewoon een pak aangenamer! Een tweede tip is om, als je investeert in fietstassen, te kiezen voor waterdichte tassen. Deze zijn iets duurder, maar absoluut hun geld waard, zeker als je in België woont. Sowieso is het een enorm voordeel als je je op je fietstocht geen zorgen hoeft te maken of je slaapzak al dan niet droog zal blijven…
Tegenwoordig vind je voor elk type fiets geschikte bagagedragers of fietstassen. Zo maakte ik, met mijn koersfiets, gebruik van de ‘Riverside’ tassen van Decathlon. Je bevestigt een soort harnassen onder je zadel en tussen de beugels van je stuur, waar je dan waterdichte (en vacuüm-trekkende) ‘dry bags’ in vast kan gespen. Een gemak, want op die manier kan je erg snel aan je materiaal en hoef je niet de hele boel los te maken. Gewoon twee of drie riempjes openen en je kan aan je avondmaal beginnen! Daarnaast is er ook een stevige frametas, met een bevestiging voor een waterzak, waarbij je de slang naar je stuur kan leiden. Bovendien zijn deze dus ook allemaal waterdicht (heb ik zelf ondervonden), en erg betaalbaar! En geschikt voor zowat elk type fiets.
Kampeerspullen
Wanneer je helemaal autonoom wil reizen, dan moet je ook nog het nodige kampeermateriaal meenemen. Het is een enorm voordeel, zeker in dunbevolkte gebieden, om zomaar te kunnen stoppen wanneer je dat wil, en over alles te beschikken om daar dan de nacht door te brengen. Daarvoor heb je dus op z’n minst een tent, slaapmat en slaapzak voor nodig, en eventueel nog een kussen. Wil je daarbij ook nog zelf koken? Dan komt er nog een gasfles (of andere brandstof) en brander bij kijken, op z’n minst één kommetje en een ‘spork’, en daarnaast alles wat je van plan bent op te eten.
Bij al dit materiaal geldt eigenlijk ook nog één codewoord: lightweight! Elke gram die je meeneemt moet je zelf elke dag vooruit trappen! Denk dus goed na en probeer enkel het essentiële mee te nemen!
Download hier je bikepack inpaklijst. (coming soon)
4 tips voor bij het bikepacken
Een haalbaar gemiddeld aantal kilometers per dag
Een fout die ik zelf maakte bij het plannen van mijn eerste echte trip was om het aantal kilometers dat ik elke dag zou aankunnen te overschatten. Het was af en toe schrikken hoe laag je tempo ligt als je zwaar beladen, met tegenwind en zeurende zadelpijn een zoveelste heuvel op ‘vlamt’. De kilometers die je thuis op zondagmorgen rijdt vallen absoluut niet te vertalen naar wat je op zo’n reis zal kunnen bolwerken, dus maak bescheiden inschattingen van je dagelijkse aantal kilometers. Het is altijd leuk als je meer kan rijden dan voorzien, maar omgekeerd is de lol er snel af!
Waar kan je overnachten tijdens het bikepacken?
Wanneer je met de fiets op reis trekt kan je uiteraard altijd gewoon ergens een kamer boeken in een ho(s)tel of een (Air)BnB’tje zoeken. Maar uniek aan dit soort van ‘slow travel’ is dat er veel gelijkgezinde mensen te vinden zijn, die je met open armen willen ontvangen! Zo zijn er de platformen ‘Welcome to my garden’ en ‘Warm shower’, waarmee je (na een eenmalige inschrijvingskost) gratis bij mensen kan kamperen of logeren! Afhankelijk van waar je reist (check altijd de lokale regelgeving) kan je ook kiezen voor de absolute vrijheid van het wildkamperen, of je spreekt gewoon ter plekke mensen aan en vraagt ze of je eventueel ergens je tentje mag opzetten!
Hoe vind je je route tijdens het bikepacken?
Je kan altijd op goed geluk op fietsreis vertrekken, en elke dag zien waar je terecht komt. Avontuur verzekerd! Maar meestal heb je op voorhand een machtige route uitgestippeld of ben je van plan een bestaande klassieke route te volgen. Dan wil je natuurlijk niet al te veel afwijken van je route. Tegenwoordig zijn er tal van opties om vlot te navigeren: een klassieke opgeplooide kaart in je tas, een smartwatch met gps functie, of een fiets gps op je stuur gemonteerd… Via RouteYou, GarminConnect, Strava, Komoot (en nog vele andere apps) kan je ook zelf een .gpx route samenstellen, en die op je smartphone / watch / gps laden. Zo vertrek je steeds zorgeloos op pad!
Hoeveel maaltijden neem ik mee op mijn fiets?
Wat m’n eerste bike pack trip me ook leerde was dat je echt niet veel mondvoorraad hoeft mee te zeulen, al hangt dit natuurlijk af van het gebied waar je wil gaan reizen. Maar het grote bereik van een fiets (50-100km / dag), plus het feit dat je bestaande wegen volgt, leidt er automatisch toe dat je elke dag wel enkele dorpjes of stadjes doorkruist, waar zo goed als altijd wel iets te rapen valt! Enkele backup-maaltijden, ontbijt, en wat snacks, zijn meestal voldoende om bij te hebben. De rest kan je onderweg aankopen, wat altijd een leuke en vaak welkome pauze is, of een gelegenheid om een praatje met nieuwsgierige locals te slaan!
De fiets is hét vervoermiddel bij uitstek van de echte ontdekkingsreiziger! Wandelen gaat te traag, de landschappen veranderen zich amper. De auto, de trein, de boot, het vliegtuig… Allemaal gebonden aan hun bedding of traject, en ze gaan bovendien zo snel aan hun omgeving voorbij dat mensen er wel vaker bij in slaap vallen. De tweewieler daarentegen biedt je de kans om, helemaal op je eigen tempo, alles rondom je in je op te nemen. Je snelheid te voelen, de vogels te horen, de regen te proeven. Te stoppen waar en wanneer je maar wil. Te ontmoeten of te ontlopen. Te zwaaien en uitgezwaaid worden. Op te duiken en weer te verdwijnen. Te verdwalen en toch altijd terecht te komen. Geen afstand te groot, geen berg te hoog. Leve de fiets!