Vrij onverwacht werd de eerste bestemming op onze wereldreis Madeira, en dat werd meteen en even onverwacht een knalstart. Wat is deze plek mooi! De vele bijnamen van Madeira doen alvast likkebaarden: het ‘bloemeneiland’, het ‘Hawaï van Europa’ of het ‘eiland van de eeuwige lente’. Eerlijk waar, iedere bijnaam past het eiland als gegoten. Madeira is een paradijs voor wandelliefhebbers, en ook wie in de winter graag de zon opzoekt is hier aan het juiste adres. Hieronder geven we graag onze tips mee voor jouw verblijf op Madeira!
Beste reistijd
Er bestaat eigenlijk geen slecht moment om Madeira te bezoeken. Het heet dan ook niet voor niets het ‘eiland van de eeuwige lente’. In de winter kan je aan de zuidkust warme temperaturen van rond de 20 graden verwachten, al is het in de bergen vaak een pak kouder (gemiddeld zo rond de 8 graden). Wel kan er tijdens de wintermaanden wat vaker een bui passeren. In de zomer heb je meer kans op droog weer en gaat de temperatuur nog wat extra de hoogte in. Hoewel het eiland niet groot is, kan het weer 10 kilometer verderop helemaal anders zijn. Bij slecht weer op Madeira kan je dus gewoon even de weersvoorspelling bekijken van de andere gebieden op het eiland en de kans is groot dat je slechts een paar minuutjes moet rijden tot je weer van het zonnetje kan genieten!
Indien mogelijk is het zeker de moeite om Madeira te bezoeken tijdens kerst en nieuw. Het eiland hangt letterlijk vol met kilometers aan lichtversiering en op elke hoek van de straat vind je kerststalletjes of kerstmarktjes. Een grappig zicht bij 20 graden! Welke periode je ook kiest, je zit sowieso goed.
Er werden over het hele eiland verschillende webcams geplaatst waarop je live de weersomstandigheden kan volgen. Heel handig wanneer je twijfelt of je die ene hike in de bergen nu wel of niet zou maken. De webcams vind je hier.
Hoeveel tijd heb je nodig?
Wij verbleven 21 dagen op het eiland, maar je hebt zeker niet zoveel tijd nodig om Madeira te ontdekken. Hoewel er genoeg te doen is om je weken aan een stuk te vermaken, verkennen de meesten het eiland in 10 dagen. Dit is volgens ons ook zeker voldoende tijd om kennis te maken met alles wat Madeira te bieden heeft en ook enkele mooie hikes mee te pikken. Je hoeft dus zeker niet al je vakantiedagen op te offeren voor een reisje naar het bloemeneiland.
Hoe verplaats je je op het eiland?
Er rijden verschillende bussen over het eiland, maar de beste en gemakkelijkste manier om Madeira te verkennen is met een huurauto. Met een bus ben je al snel tot 3x langer onderweg en kan je niet alle mooie plekken in de natuur bereiken. Een huurauto vind je al vanaf €15/dag (inclusief verzekering), en parkeren is – op Funchal na – overal gratis. Wel moet je een zelfzekere chauffeur zijn, want de wegen zijn hier behoorlijk steil. Het stijgingspercentage bereikt hier soms wel 45%! Gelukkig kan je ook grote delen via tunnels doen en geraak je het klimmen ook wel snel gewoon. Maar een huurauto met automatische handrem is zeker geen overbodige luxe, tenzij je een adrenaline junkie bent!
Wat moet je zeker zien en doen op Madeira?
Verblijf in Funchal
Een stralende zon, lekker eten, uitzicht op de bergen en een gezellig centrum. Funchal heeft het allemaal! De hoofdstad van Madeira is de ideale plek als uitvalsbasis voor je reis doorheen het bloemeneiland. Hoewel het echte spektakel zich in het binnenland afspeelt, is er ook meer dan voldoende te beleven in de stad. Botanische tuinen, zwemmen in de zee, genieten van de Portugese keuken, … we beschreven 9 dingen die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Funchal.
Bezoek de gratis carwash
Een leuke activiteit (vooral tijdens zonsondergang voor het mooie licht) is ‘Cascata dos Anjos’. Dit is een waterval die midden op de straat terechtkomt. Je kan er letterlijk met je wagen doorheen rijden, en echte durvers kunnen er zelf een frisse douche nemen! Parkeren doe je gewoon langs de baan. Ook leuk is het om, als je er de tijd voor hebt, hier een eindje rond te hangen. Je ziet letterlijk iedereen met een glimlach tot achter de oren de waterval trotseren!
Ga eens wandelen
De hoofdactiviteit op Madeira is zonder twijfel wandelen. Madeira kent tientallen uitgepijlde wandelingen, waaronder de bekende levada hikes. Het eiland is 55 kilometer lang, 22 kilometer breed en de hoogste bergtop is maar liefst 1,861 meter hoog. Je maakt hier prachtige bergwandelingen waarbij je kan genieten van mooie uitzichtpunten, indrukwekkende watervallen en diverse fauna en flora. In dit artikel vind je een opsomming van onze 6 favoriete hikes op Madeira.
Wat is een Levada? Een levada is een irrigatiekanaal, waarvan sommigen reeds werden aangelegd in de 16e eeuw! In het noorden van het eiland regent het veel vaker dan in het droge zuiden, dus werden deze kanalen aangelegd om het water dwars door het ruige eiland te vervoeren. Naast de levada’s is steeds een paadje te vinden, waardoor dit vaak gebruikt wordt als wandelroute.
Geniet elke avond van een spectaculaire zonsondergang
Je komt hier echt ogen tekort. Doordat het hier bijna altijd mooi weer is heb je ook bijna elke dag een prachtige zonsondergang. Zoek ‘s avonds een mooi plekje uit en geniet van een waar spektakel. Wie er maar geen genoeg van kan krijgen kan ‘s ochtends ook lekker vroeg opstaan om de zonsopgang mee te pikken. Zeker de zonsopgang bij Pico do Areeiro is een echte aanrader!
Kijk je ogen uit op één van de vele ‘miradouros’
Zoek je nog een plek om de zonsondergang te checken? Ga dan zeker eens een kijkje nemen bij één van de vele miradouros op het eiland, oftewel de vele uitzichtpunten. Deze liggen verspreid over het hele eiland, dus je vind er zeker eentje in je buurt. Een spectaculair zicht op de kliffen aan de kust, een prachtig overzicht over één van de vele valleien of een uitkijkpunt midden tussen de bergtoppen? We sommen hier onze favoriete uitzichtpunten van Madeira voor je op.
Ga zwemmen in een natuurlijk zwembad
Last van de warmte? Madeira telt verschillende natuurlijke zwembaden waar je (soms gratis) verkoeling kan vinden. De verschillende zwembaden zijn:
- Doca do Cavacas (betalend)
- Poças do Gomes (betalend)
- Piscinas Naturais do Cachalote (gratis)
- Piscinas Naturais do Porto Moniz (betalend)
- Piscinas Naturais do Seixal (gratis)
Ga zonnen op één van de weinige zandstranden van het eiland
Jammer genoeg bestaan de meeste stranden op Madeira uit keien. Erg lekker ligt dat natuurlijk niet, dus helaas niet ideaal voor zonnekloppers. Gelukkig zijn er toch een paar zandstranden te vinden op het eiland. Onze favoriet is Seixal Beach, maar ook Ribeira Brava, Praia Prainha, Calheta Beach en Praia de Machico zijn mogelijke opties.
Geniet op culinair gebied
Persoonlijk vinden we de Portugese keuken alvast om duimen en vingers bij af te likken. Ook Madeira kent zijn eigen specialiteiten. Enkele gerechten die je zeker moet proeven:
- Madeira: Madeira is in onze contreien vooral gekend van de wat oubollige feest-klassieker ‘ossentong in Madeirasaus’. De wijn zelf heeft echter een rijke geschiedenis, en was in de achttiende eeuw zelfs even wereldwijd enorm populair! Het is een sterke, lang houdbare wijn, bedoeld om lange zeereizen te overleven. Het unieke aan deze wijn is dat de alcohol fermentatie door middel van hitte verloopt, volgens de klassieke methode werden de vaten wijn jarenlang blootgesteld aan de brandende zon van het eiland van de eeuwige lente. Niet te missen dus! Er zijn verschillende wijnhuizen die een tour aanbieden, en uiteraard een aansluitende tasting! (cfr. Blandys, Pereira d’Oliveira,…)
- Poncha: een traditionele drank gemaakt van suikerriet brandewijn, honing en een fruit naar keuze (de traditionele Poncha bevat citroen en appelsien). Probeer ook zeker de Poncha met passievrucht, enkel citroen (‘pescadores’) of kiwi. Of voor de durvers: Poncha met ‘tomato ingles’, oftewel de tomaat-passievrucht.
- Bolo do caco: een rond broodje met lookboter dat vaak gegeten wordt als ‘sandwich’ met octopus, biefstuk of ander vlees.
- Vis met banaan: het lijkt een gekke combinatie, maar op Madeira is het een populair gerecht. In heel wat restaurants kan je ‘Filete de Espada met banaan’ bestellen. Zelf waren we er niet zo’n gigantische fan van, maar je moet het zeker eens proberen.
- Lapas (wordt in het Nederlands ook wel puntkokkel genoemd): lapas is een traditioneel voorgerecht in de keuken van Madeira. De schelpjes die geoogst worden op de rotsen, worden gekookt of gestoomd in een sausje van knoflook en boter. Je kan het gerecht op bijna elke menukaart op Madeira vinden.
- Zwarte haarstaartvis: appetijtelijk zien ze er niet uit, maar de zwarte haarstaartvis is een ‘must try’ op Madeira. De vis heeft een lang lijf, een spitse kop met grote ogen en vieze kleine scherpe tandjes. Ondanks dit alles heeft de vis een zachte volle smaak.
- Brisa: de inwoners van Madeira zijn verlekkerd op passievrucht. Ze hebben zelfs hun eigen frisdrank met deze smaak. Heel lekker en verfrissend!
Rijdt langs de mooiste weg van het eiland
Verken je Madeira met de bus? Dan moet je toch zeker voor één dag een wagen huren en de ER110 afrijden. Hier rijd je van begin tot eind met je mond open van verbazing. Je passeert langs tunnels, de zotste berglandschappen en verschillende uitzichtpunten zoals Bica da Cana, Lombo do Mouro en Miradouro Molinas.
Bezoek het mysterieuze ‘Fanal Forest’
Een laatste stop tijdens je bezoek aan Madeira is het bekende ‘Fanal Forest’. Hier vind je laurierbomen die de gekste vormen aannemen, en wanneer het bos zich in de mist bevindt heerst er een sprookjesachtige sfeer. Bij ons was het jammer genoeg steeds helder weer, maar dit laurierbos is één van de laatste oerbossen in Europa en dus ongeacht het weer zeker een bezoekje waard! Tientallen miljoenen jaren geleden was een groot deel van Zuid-Europa bedekt met dit soort bossen, maar door de ijstijd en de boskap zijn bijna alle laurierbossen verdwenen. Fanal Forest schopte het zelfs tot op de werelderfgoedlijst van Unesco. Om het bos te bezoeken, parkeer je hier je auto.
Zoals je ziet valt er heel wat te beleven op Madeira. Een perfect alternatief wanneer Hawaii te ver of te duur is! (PS: je kan er net als op Hawaii ook heerlijk surfen!)