Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko.

Chefchaouen is een stadje in het Rifgebergte helemaal in het noorden van Marokko. In de medina, het oude stadscentrum, hangt een speciaal sfeertje, want alles is er volledig blauw geschilderd. ‘Waarom?’ zal je je waarschijnlijk afvragen. Een logische verklaring is er eigenlijk niet. Een van de theorieën luidt dat de stad zijn kleur te danken heeft aan de komst van de vele joodse vluchtelingen in 1930. Voor hen is blauw een belangrijke kleur. Anderen zeggen dan weer dat de huizen door de blauwe kleur koeler blijven tijdens de hete zomers of dat het insecten zou weghouden. De echte reden zullen we waarschijnlijk nooit achterhalen, maar dat wil niet zeggen dat we er niet van kunnen genieten natuurlijk! Onze tips voor deze mooie stad lees je hier!

Wat is er te doen in Chefchaouen?

Verdwaal in de blauwe straatjes

We know, heel cliché. maar het is echt wel zalig om gewoon wat rond te dwalen in de smalle straatjes en leuke pleinen. Er zijn verschillende winkeltjes en als je die plots beu bent zijn er genoeg schattige katjes om je te entertainen. Neem zeker een fototoestel mee want fotogenieker wordt een stad niet!

Snuister in de vele winkeltjes die Chefchaouen rijk is

Er zijn heel wat winkeltjes verborgen in de smalle straatjes van Chefchaouen. Je vindt er juwelen, kruiden, zeep, tapijten, rugzakjes en verschillende lekkernijen. De prijzen liggen wat lager dan in andere steden dus maak hier handig gebruik van. Toch is het nog steeds aangeraden om te onderhandelen!

Geniet van de zonsondergang bij de Spaanse Moskee

Naar de Spaanse Moskee wandelen om er de zonsondergang te bewonderen is een populaire activiteit in Chefchaouen. En terecht! Je ziet hoe de laatste zonnestralen over de blauwe huisjes neerdalen waardoor de kleuren nog beter uitkomen. De klim neemt zo’n 15 à 20 minuten in beslag dus het is zeker voor iedereen haalbaar. Het startpunt van de wandeling vind je bij de poort Ras El Maa aan de rand van de medina.

Eet je rond

De Marokkaanse keuken heeft onze harten veroverd en dat was in Chefchaouen niet anders. Je vind er heerlijke tajines of couscous en overdag kan je altijd even pauzeren met verse kopjes muntthee en versgeperst sinaasappelsap. De eerste avond dineerden we bij Casa Hassan en dat was direct een schot in de roos! Voor €9,5 per persoon krijg je een volledig menu (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) om duimen en vingers bij af te likken. De tweede dag gingen we op aanraden van een paar andere reizigers eten bij Bab Ssour. Jammer genoeg hadden we hier geen positieve ervaring, maar dat zal waarschijnlijk door de drukte die avond te verklaren zijn. Verder blijken Cafe Clock en El Jaleo ook de moeite te zijn!

Neem een schilder- of kookles

Genoeg van al dat wandelen? Misschien is een schilder- of kookles dan een leuke activiteit voor jou! Leer koken zoals de echte Marokkanen of leg het charmante stadje vast op doek. Aan jou de keuze!

Trek de natuur in!

Wie maar één dag de tijd heeft zal de vele hikes die je kan maken waarschijnlijk moeten overslaan. Bezoek je Chefchaouen echter voor meerdere dagen dan mag je dit zeker niet overslaan! Maak een wandeling naar de Akchour waterval of trek wat verder de bergen in.

Tips

Boek een slaapplaats met dakterras!

Een tip die we zeker niet mogen vergeten is om een hotel met dakterras te boeken! ‘s Morgens kan je er met een heerlijk Marokkaans ontbijtje genieten van de zonsopgang of overdag lees je er een boek in het warme zonnetje, steeds met een prachtig zicht over de blauwe stad. Heel wat hotels/hostels/airbnb’s zijn uitgerust met een dakterras dus lang zoeken zal je zeker niet moeten doen!

Bezoek Chefchaouen niet via een daguitstap

Heel wat reisorganisaties bieden vanuit verschillende Marokkaanse steden een dagtrip naar Chefchaouen aan. We raden dit echter af, want dan ben je het grootste deel van de dag onderweg en heb je amper de tijd om iets van de stad te zien. Verblijf er minstens twee nachten, zo kan je de zonsondergang meepikken vanaf de Spaanse Moskee en heb je genoeg tijd om de medina te ontdekken.

Chefchaouen ligt hoe dan ook wat afgelegen van de meest populaire Marokkaanse bestemmingen waardoor je er sowieso een omweg voor moet maken. Toch is het zeker de moeite om deze stad eens te bezoeken! Heel veel is er niet doen, maar het is zalig om er even te relaxen en de smalle steegjes rustig te verkennen.

Reiskosten Marokko: wat kan je verwachten?

Reiskosten Marokko: wat kan je verwachten?

Fez: wat te doen in deze bekende stad?

Fez: wat te doen in deze bekende stad?

Een handige reisroute voor een week in Marokko.

Een handige reisroute voor een week in Marokko.

Rabat: de ideale bestemming voor de beginnende surfer.

Rabat: de ideale bestemming voor de beginnende surfer.

Geef een reactie