Het is vijf uur in de ochtend en enkel het geluid van een paar vroege vogels en aapjes doorbreekt de stilte wanneer we onszelf uit bed en op onze fiets slepen. Hoewel er nog geen zon te bespeuren valt is het reeds bloedheet, en de weg is lang. De spanning is tastbaar want hier droomden we beiden al jaren van. De jungle geeft haar schatten niet zomaar prijs, want het duurt tot we vlak voor de toegangspoort staan voor we eindelijk een eerste glimps opvangen van ons doel: Angkor Wat!
Handige shortcuts
Inhoud
Angkor (Wat)?
Het ruime gebied rond Angkor Wat is met voorsprong één van de vetste plekken die we ooit hebben bezocht! Het mysterieuze sfeertje, de honderden stenen gezichten die je vanuit het groen stiekem aanstaren, en de natuur die traag maar gestaag haar plekje terug opeist zorgen voor een magische ervaring. Voor we jullie alle nodige informatie meegeven willen we nog één iets ophelderen: de term ‘Angkor Wat’ wordt vaak gebruikt om te spreken over de volledige regio, maar Angkor Wat is slechts één van de tientallen tempels in het Angkor-gebied. Hoewel we wisten dat het vrij uitgebreid was waren we zelf verbluft van de ware omvang van het volledige tempelcomplex! Om zoveel mogelijk uit je bezoek te kunnen halen geven we hieronder heel wat handige informatie en tips mee!
Een korte geschiedenisles
Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en werd terecht bekroond tot Unesco werelderfgoed. Er werd 500 jaar aan gebouwd en de bouw startte in 889. Angkor Wat zelf werd in slechts 32 jaar gebouwd door ongeveer 50.000 mensen. Hoe zo’n gigantisch complex in zo’n relatief korte tijd werd gebouwd bleef tot voor kort een raadsel. Maar via recente technologieën worden dit soort mysteries stukje bij beetje opgehelderd. Een leuke documentaire om hier wat meer over bij te leren is de aflevering van ‘Ancient Superstructures’ over Angkor Wat. Op het hoogtepunt van het Khmer-rijk woonden er maar liefst 1 miljoen mensen in Angkor. Van die huisjes blijft jammer genoeg niets meer over omdat enkel de tempels in steen werden gebouwd. De rest werd uit hout opgetrokken.
Hoeveel dagen heb je nodig om de regio te verkennen?
Het Angkor-gebied beslaat waarschijnlijk een oppervlakte van zo’n 400 vierkante kilometer. De vraag is dus eerder: ‘Hoeveel tijd heb je?’. Tickets zijn te koop voor 1 dag, 3 dagen en 7 dagen. Naar onze mening is één dag veel te kort voor een bezoek aan de Angkor omgeving, maar wie nu eenmaal weinig tijd heeft kan zeker enkele highlights bezichtigen in deze korte periode. Hou er gewoon rekening mee dat het een lange en (vooral) warme dag zal worden. In een bezoek van drie dagen kan je al een mooi deel van de tempels van je bucketlist schrappen en dat is voor de meeste reizigers zeker voldoende. Wie meer dan enkel de bekendste tempels wil verkennen, zich volledig wil onderdompelen in het Khmer-rijk of het gewoon liever iets rustiger aandoet koopt best een ticket van 7 dagen.
Angkor Wat in 1, 3 of 7 dagen.
Eenmaal je tot het besef komt dat de omgeving uit belachelijk veel prachtige tempels bestaat slaat de keuzestress toe. Onderaan dit artikel beschrijven we heel wat tempels afzonderlijk zodat je zelf een mooie selectie kan maken. Voor wie niet veel tijd heeft om te beslissen of liever een kant-en-klaar reisplan ter beschikking heeft geven we ook enkele routes mee die we persoonlijk zouden aanraden:
- 1 dag: zonsopgang bij Angkor Wat, Ta Prohm, Ta Som, Bayon, zonsondergang bij Phnom Bakheng.
- 3 dagen:
- Dag 1: zonsopgang bij Angkor Wat, Bayon (+Angkor Thom), Preah Khan, zonsondergang bij Phnom Bakheng.
- Dag 2: Ta Prohm, Ta Keo en Banteay Kdei
- Dag 3: Ta Som, East Mebon, Pre Rup
- 7 dagen: wie zeven dagen tijd heeft raden we aan om de route van 3 dagen te verspreiden over meerdere dagen en aan te vullen met extra tempels die je aanspreken.
Hoe verplaats je je naar de tempels?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je te verplaatsen naar en tussen de tempels. De populairste optie is het boeken van een tuktuk met chauffeur. Vaak hebben tuktuk-chauffeurs hun eigen standaard route, maar je kan zeker onderhandelen om een eigen route samen te stellen voor een extra bedrag. Zo vermijd je deels de grote drukte en kan je de massa voor zijn. Beroep doen op een tuktuk is natuurlijk de duurste optie.
Wie liever wat geld uitspaart of graag zelfstandig de tempels bezoekt kan een brommer of fiets huren. Wij kozen zelf voor de laatste optie en dat is ons goed bevallen! Heerlijk om zelf te kiezen waar je heen gaat en je route te kunnen aanpassen wanneer je er even geen zin meer in hebt. Per dag legden we gemiddeld zo’n 30 kilometer af en dat kan bij hoge temperaturen enorm lastig zijn, maak dus voor jezelf uit of je dat ziet zitten of niet. Met een brommer vermijd je die fysieke inspanning, maar heb je wel de vrijheid die je met een tuktuk moet missen.
In Siem Reap maakten ze handig gebruik van de voorbije ‘toeristische pauze’ en werden er heel wat nieuwe wegen en mooie fietspaden aangelegd. Een fietstochtje naar Angkor Wat is dus een heel aangename ervaring geworden!
De verschillende tempels
Angkor Wat
Angkor Wat is de grootste en bekendste tempel van het complex. Met zijn oppervlakte van 162 hectare is er geen ander woord voor te bedenken dan ‘indrukwekkend’! De meeste toeristen staan voor dag en dauw op om hier van de zonsopgang te komen genieten. Vlak voor de tempel liggen er twee vijvers, bekend als de ‘reflection pools’, vanwaar je een schitterende weerspiegeling kan fotograferen. Het kan hier dan ook enorm druk worden van vroeg in de ochtend, maar het is de moeite meer dan waard. Wanneer een rode gloed achter de tempel de hemel in vuur vlam zet snap je waarom zoveel mensen naar deze plek afzakken. Tip: de meeste vroege vogels trekken na de zonsopgang ergens anders naartoe, dus dit is het ideale moment om de binnenkant van de tempel in alle rust te ontdekken!
Ta Prohm
Ta Prohm was één van onze favoriete tempels. Het is goed mogelijk dat deze plek je bekend voorkomt, want de tempel werd namelijk gebruikt als decor voor de film ‘Tomb Raider’ uit 2001. Er zijn verschillende plekken waar gigantische bomen hun plekje op de tempelmuren hebben opgeëist en dat is indrukwekkend om te zien. Vanwege het massatoerisme werd er een houten vloer aangelegd wat de magie van zo’n mysterieuze tempel middenin de jungle toch een beetje wegneemt, maar zelfs met houten vloer blijft het een prachtige plek om in rond te dwalen.
Bayon
Bayon verdient ook zeker een plekje in onze ‘top 3 favoriete tempels’. Deze tempel bestaat uit 54 torens die elk 4 gezichten bevatten. Bayon telt dus maar liefst 216 gezichten! Wij vonden dit de mooiste tempel van allemaal. Je voelt je er midden in het decor van de film ‘Jungle Book’. De tempel vormt het middelpunt van een ommuurd complex van maar liefst 9km², met daarnaast nog tal van interessante structuren zoals de ‘Phimeanakas’-pyramide, het ‘Olifantenterras’ en ‘Het terras van de Leprakoning! Om tot bij Bayon te geraken moet je sowieso ook één van de vier toegangspoorten door en dat alleen is al prachtig om te zien. Sla Bayon dus zeker niet over wanneer je de Angkor regio bezoekt.
Phnom Bakheng
Om tot bij Phnom Bakheng te komen moet je even wat moeite doen. Deze tempel ligt namelijk als één van de weinige op een heuvel, maar daar krijg je wel een prachtig uitzicht voor in de plaats. De Angkor-regio is een ‘no drone’-zone, maar wie een luchtfoto van Angkor Wat wil maken is bij Phnom Bakheng aan het juiste adres! Deze tempel is ook de ideale plek om te genieten van een spectaculaire zonsondergang. Dat kwartiertje klimmen ben je zo weer vergeten!
Preah Khan
Heel spectaculair is Preah Khan niet in vergelijking met andere tempels, maar het is een leuke plek om aan je route toe te voegen wanneer je nog wat tijd over hebt. Doordat het ook één van de minder bekende plekken in de regio is, is de kans groot dat je de tempel niet moet delen met honderden andere toeristen zoals jammer genoeg wel vaker het geval is bij een bezoek aan Angkor. Preah Khan werd ook niet volledig gerestaureerd waardoor je een mysterieus sfeertje krijgt!
Ta Keo
Ook Ta Keo is enkel de moeite waard wanneer je voldoende tijd hebt. Deze tempel werd recent gerestaureerd waardoor hij naar onze mening iets ‘te afgewerkt’ lijkt. Dit neemt de charme van de tempelruïnes in de jungle deels weg. Maar ook hier is de kans groot dat je de plek met heel wat minder toeristen moet delen. Score! Bij Ta Keo mag je via de (extreem) steile trappen tot helemaal bovenaan de tempel klauteren. Een leuke activiteit met kindjes!
Ta Som
Helaas kreeg Febe tijdens onze periode in Angkor te maken met een voedselvergiftiging, waardoor Jorne alleen op pad moest. Volgens hem krijgt Ta Som ook zeker een plekje in onze ‘top 3 favoriete tempels’. Ta Som ligt wat verder dan de meeste tempels, maar hierdoor is het er net heel rustig. Hier krijg je hetzelfde avontuurlijke gevoel als bij Ta Prohm, maar zonder de houten vloer en met heel wat minder toeristen. Nog maar eens een tempel die aantoont hoe spectaculair de volledige Angkor regio wel niet is.
Banteay Kdei
Ook Banteay Kdei is niet de meeste spectaculaire tempel in het gebied, maar omdat deze tempel zo dicht bij Ta Prohm ligt zou het zonde zijn om hem te skippen. De eindeloze gangen waarbij je rechtstreeks door de ingang van de tempel tot aan de uitgang kan kijken zorgen ervoor dat je je afvraagt hoe ze in die tijd zo’n goeie architecten wisten te vinden!
East Mebon & Pre Rup
Door een opgelopen voedselvergiftiging slaagden we er jammer genoeg niet in om alle tempels op ons lijstje te schrappen. Ook East Mebon en Pre Rup leken ons enorm de moeite om te bezoeken. Bovendien is deze selectie eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg, er zijn nog enorm veel andere tempels te ontdekken in de dichte en verre omgeving van Siem Reap. Speur dus zeker een middagje Google Maps af naar jouw favoriete plekjes! Voor je ‘t weet wordt je geplande daguitstap een bezoek van zeven dagen!
Wat kost een bezoek aan Angkor Wat (& omgeving)?
Een bezoek aan de Angkor-omgeving neemt een stevige hap uit je budget. Maar we kunnen je al direct vertellen dat het die prijs meer dan waard is! Hoeveel een bezoek aan Angkor Wat nu precies kost hangt af van je persoonlijke keuzes:
- Dagpas Angkor: $37 pp.
- 3 dagen Angkor: $62 pp.
- 7 dagen Angkor: $72 pp.
Zonder ticket geraak je de omgeving niet binnen, want je kaartje wordt meerdere keren gecontroleerd langs het traject. Naast je ingangsticket moet je ook nog je vervoer regelen. Ook hier zijn meerdere opties mogelijk:
- Tuktuk/dag: tussen de $12 en $25, afhankelijk van een halve of volledige dag. Een tuktuk betaal je per rit, niet per persoon dus, en deze kan je met 2 à 4 mensen delen (afhankelijk van de grootte). Wil je de zonsopgang vanaf Angkor Wat aanschouwen, dan betaal je meestal nog $5 extra voor de vroege wake-up call.
- Fiets/dag: $3 per persoon voor een stadsfiets en $6 per persoon voor een mountainbike. Wij kozen voor de stadsfiets en vonden dit achteraf gezien de perfecte optie!
- Motorbike/dag: vanaf $8 per dag + benzine.
Naargelang je keuzes kost een bezoek aan Angkor dus tussen de $40 en $252 per persoon
Enkele tips voor het bezoeken van de tempels
Naast alle bovenstaande informatie hebben we nog enkele kleine tips die je bezoek aan Angkor een stuk aangenamer kunnen maken. Eerst en vooral raden we aan om de tempels zo vroeg mogelijk te bezoeken. Het wordt overdag enorm warm en dat kan je bezoek erg lastig maken. De vroege frisse(re) uurtjes zijn daarom de beste keuze! Als je echter de warmte goed kan verdragen kan je ook in de late namiddag de tempels bezoeken, want dan is het er een pak minder druk!
Net zoals bij de meeste tempels in Zuidoost-Azië mag je Angkor enkel bezoeken indien je schouders en knieën bedekt zijn. Voor mannen zijn bedekte knieën iets minder belangrijk, maar als vrouw zorg je dus best dat je een lange rok, broek of een maxi dress in je valies stopt! Geen paniek mocht je dit toch vergeten zijn. Er zijn genoeg kraampjes in de buurt waar je een sarong kan kopen. Bij diezelfde kraampjes kan je ook terecht voor een kleine snack of een verfrissend drankje, dus je hoeft zeker geen uitgebreid lunchpakket mee te nemen tijdens je bezoek. Ook wc’s zijn in overvloed aanwezig, dus een bezoek aan Angkor is ook op dat vlak een stressvrije onderneming.
Ons bezoek aan Angkor was in meer dan één opzicht uniek want het toerisme stond tijdens onze reis naar Cambodja op een vrij laag pitje. Vaak voelde het alsof we zelf de verlaten tempels als eerste ontdekten in de jungle! Tijdens het schrijven van dit blogartikel komt het toerisme echter terug op gang waardoor de kans groot is dat je Angkor binnenkort opnieuw zal moeten delen met honderden tot duizenden andere toeristen. Maar er zijn zeker manieren om de tempels op een rustige manier te ontdekken! Veel tuktuk-chauffeurs volgen een standaard traject waarbij de tempels door iedereen in dezelfde volgorde bezocht worden. Spreek dus op voorhand met je chauffeur af om de tempels in omgekeerde volgorde te bezoeken. Een simpele oplossing, maar het moet soms niet moeilijk zijn! Ook een prima tip voor wie de tempels met de fiets of de brommer bezoekt trouwens! (Zie bovenstaand kaartje voor de tuktuk-routes.)
Op zoek naar een originele manier om Angkor Wat te bezichtigen? Elke dag stijgt een luchtballon om de 10 minuten op waarbij je het gebied vanuit een heel bijzonder perspectief kan bewonderen. Voor $15 à $25 bemachtig je al een plekje, meer info kan je hier vinden.
Angkor verdient een (hoog) plekje op de bucketlist van iedere reiziger. Bij het zien van onze foto’s zijn we zelf nog steeds onder de indruk van de grootsheid en schoonheid van deze plek. We zouden er zo opnieuw naartoe trekken! Hoeveel dagen je er ook voor uittrekt, het zullen er steeds te weinig zijn!